Víz a kertben

A víz az élet egyik legfontosabb eleme. A víz az emberi érzékekhez a legszorosabban kapcsolódó elem.

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

Víz a kertben

vz_a_kertben_1.jpgMindannyian ismerjük az erős, ősi vonzódást a vízhez, gondoljunk csak a parthoz csapódó hullámok robaja vagy a megtörő hullámok visszahúzódásakor  visszahúzódó kavicsok dörgő hangja keltette érzéki gyönyörűségre. Felderenghet előttünk a patak fodros felszínén megcsillanó napsugár, a fű nedves illata zápor után, a forró fürdő megnyugtató, lazító hatása,az élénkítő érzés frissítő zuhanyzás után vagy hűs, tiszta, friss víz semmihez sem hasonlítható szomjoltó hatása.

 A kertek sokféle alakot ölthetnek, de a víz mindig alapvető szerepet játszik bennük.

A tükörsima felszínt szemlélőnek a csendes tó felszíne mélységes nyugalmat áraszt, és ezt a nyugalmat érezhetjük akkor is, ha a mélybe pillantunk, hogy kikémleljük a halak és egyéb élőlények rejtélyes világát.

A folyók és patakok állandó mozgása egészen más világot jelképez, de ez a világ is hasonlóan békés merengés színhelye lehet, ahol a víz gyengéd csobogása és az örökké változó fények szinte hipnotikus hatást gyakorolnak a szemlélődőre.

vz_a_kertben_2.jpgKeveseknek adatik meg, hogy kertjében természetes tó legyen vagy patak csordogáljon, de víz varázsa mindig arra késztette az embert, hogy mesterségesen alkosson ilyeneket, persze a megfelelő léptekben.

Akik a vadvilágot részesítik előnyben, létrehozhatnak –számtalan élőlénynek otthont adó – természetes hatású tavat.

Bármilyen okból is alkalmazunk vizet a kertben, legyen az gondosan megalkotott látványosság vagy egyszerű tavacska, létrehozása biztosan új távlatokat nyit, és a kertet a szépség, harmónia és megnyugvás színterévé varázsolja.

A  víz alkalmazásának a kertben van néhány alapelve. Eszerint a víz figyelemfelkeltő hatású,optikai súlypontot teremt, ezért a vízarhitektúrát úgy helyezzük el, hogy gyakran vagy sokáig lehessen szemlélni, jól érvényesüljön.

Megkülönböztetünk un. tájképi és mértani vízarhitektúrákat, létesítésüket  meghatározza a már meglévő házunk stílusa, domborzati , éghajlati viszonyok.

 

Tájképi vízarhitektúrák pld. a források, patakok, vízesések, tavak.

Mértani vízarhitektúrák pld. a csobogók,ivókutak,csatornák, medencék, szökőkutak.

 

Csobogók és források

vz_a_kertben_3.jpg

Viszonylag kisméretű vízarhitektúrák, kisebb, intim hangulatú kertrészletekben mutatnak jól. Érvényesülhetnek önállóan, de többnyire valamilyen vízfolyás forráselemeként jelennek meg.

A forrásokat buja növényi környezetbe , a csobogókat inkább növényzettől kerettel, kőszegélyel elhatárolva telepítjük.

A források és csobogók vízét a felszín alá rejtett medencében összegyűjtjük, és szűrő, ill. keringető szivattyú segítségével visszavezetjük a kiömlőnyíláshoz.

 

Patakok és csatornák

A patakok és csatornák mozgó víztömegükkel, áramlásuk surranó, csobogó zajával hívják fel magukra a figyelmet. Önmagukban nem létesítjük, mert összekötő szerepet töltenek be forráselem és egy nagyobb vízgyűjtő felület között

A patakokat természeti környezetbe illesztjük, nyomvonalát szabálytalanra formázzuk , a terep adottságaiból kiindulva, íveket és kanyarokat iktatunk be. Partvonalát legömbölyített folyami kavicsokkal, vízparti növényekkel díszítjük. A mederszerkezetet fóliából alakítjuk ki , melyet néhány centiméteres homokágyra ill. geotextíliára fektetünk.

 

Tavak

 Kialakításuknál arra törekszünk , hogy a kert lehetőleg a legmélyebb pontjára kerüljön. Alakjuk ne legyen túlságosan tagolt mert nehézkes a fenntartásuk. Ha állatokat is telepítünk, akkor minimálisan 1 m mélységű részt is ki kell alakítanunk. Minél nagyobb egy tó annál természetesebbnek hat, egészen kicsi kertekben szerencsésebb, ha tó helyett inkább díszmedencét létesítünk.

A kisebb tómeder fala  lehet előregyártott műanyag , a nagyobb tavaké előzetes felmérés után

méretre készített  EPDM rugalmas gumi fólia.