Támfalak

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

Támfalak

Egy lejtős meredek terület mindig kellemes kihívás egy munkáját szenvedéllyel végző kertépítő számára. Sok kerttulajdonos rendelkezik ilyen, eddig jobbára kihasználatlan területtel. Ezek az ún. ”holtterek” egy kis tervezéssel, megfelelő anyagválasztással többfunkciós kertekké alakíthatóak.

Az alapkérdés mindig az, mit szeretnénk a kertben csinálni?

tmfal_3.jpgTermészetesen vágyaink mellett, figyelembe kell vennünk velünk élő különböző korú gyerekeink, háziállataink igényeit és azt, hogy mennyi időt kívánunk (tudunk) kertünkben tartózkodni.

A támfalakkal határolt kertrészek lehetővé teszik, hogy észrevétlenül, mégis használatukat tekintve külön életteret biztosítsanak a ház összes lakójának

Az anyagok felhasználásának természetesen gátat szabhat a ráfordítható pénzkeretünk,

de az alábbi felsorolásban igyekeztünk választ adni erre a kérdésre is. Amennyiben konkrét mindenre kiterjedő árajánlatot szeretne, kérem lépjen kapcsolatba velünk, és mi ezt rövid határidővel elkészítjük önnek.

 

Támfalak típusai

Rönktámfal

természetközeli építési mód, a beépített kérgezett rönköket impregnáló anyaggal vonjuk be, a föld alatti részét pedig bitugéllel kezeljük. A telepítés során a tartóoszlopokat betonágyba helyezzük, a támfal hátsó részénél zúzott kőbőldrénréteget képezünk, melyet geotextiliával határolunk el.

 

Kővel burkolt támfalak

készülhet előre gyártott monolit elemekből, vagy helyszínen zsaluzott, öntött vasbetonból. Használata elsősorban nagyobb szintkülönbségek áthidalásakor indokolt, de jól illeszkedhet a kerítés vagy ház már meglévő burkolóanyagához. A természetes vagy szabályos kőlapokat fagyálló flexibilis ragasztóval rögzítjük, és szükség szerint impregnáló folyadékkal kezeljük.

 

Szárazon rakott támfal

kisebb terhelés felvételére alkalmas, többnyire alacsonyabb falak, falrendszerek építésekor célszerű létesíteni. Anyaga lehet hasított mészkő, palás kőzet vagy akár nagyobb méretű kőtömb. Megfelelő (nem agyagos) összetételű talaj esetén komolyabb alapozást nem igényel, az egymásra rakodó rétegeket termőfölddel fugázzuk.

 

Tufakő támfalak

a vörösesbarna természetes vulkanikus kőzet, jól alakítható lukacsos szerkezetű. A tufát már a rómaiak is előszeretettel használták villáik, fürdőik építéséhez, a középkorban pedig várakat építettek belőle. A modern kertépítés újra felfedezte ezt a környezettel jól harmonizáló, növényekhez és fa kerti építményekhez könnyen illeszkedő fagyálló kőzetet.

 

Üreges, beton támfalelemek

legegyszerűbben és legolcsóbban megépíthető falak. Jelentősebb alapozást és hátfali vízelvezetést nem igényelnek, könnyen építhető és bontható, újra felhasználható. Az egyes elemeket helyezhetjük zártan vagy nyitottan egymásra attól függően, akarunk-e beléjük növényeket ültetni. A forgalmazóknál széles választékot találunk mind méretben, úgy színben is.

 

Gambionok

Amennyiben vízfolyásos, meredek kertoldalakat szeretnénk megtámasztani, vagy nagyobb támfalakat betonmunka nélkül, akkor az ún. gambion támfal lehet a megoldás. A gambionok az építés helyszínén kővel megrakott acélszerkezetek, melyek tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsű állékonyságát. A támfalak rugalmasak, a talajmozgások nem okoznak törést vagy repedést, mint a hagyományos falazatoknál.