Sziklakertek

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

Sziklakertek

sziklakert_1.jpgSziklakertek a hegyvidéki, sziklás tájak hangulatát hozzák el kertünkbe.

A tervezés elsődleges szempontja, hogy a megépítendő sziklakert illeszkedjék környezetébe, lényeges, hogy olyan helyet válasszunk ahol a sziklák funkciót nyernek, kapcsolódnak a kert többi részéhez. A sziklakert kapcsolódhat támfalhoz, kerítéshez, teraszok falához, de állhat önállóan is egy lejtős terület részeként.

Legkönnyebb megtervezni és kialakítani akkor, ha már van a kertünkben egy kis rézsű esetleg egy vagy több szikladarab.

Használjunk színében és anyagában egyforma köveket, sziklákat!

A köveket előre elkészített terv alapján, úgy kell elhelyezni, hogy kétharmad részük a föld alá kerüljön. A kövek közét jó minőségű termőfölddel töltjük ki, majd kisebb méretű sziklákkal és zúzott kövekkel tesszük még természetesebbé.

 

Sziklakertek típusai

mértani : jellemzője a szabályos formák és az épített jelleg,ilyenek pld. a szárazon

rakott kőfalak, lépcsők és kőlapos utak.

tájképi  : a természetes hegyvidéki tájat mintázza meg,itt elhelyezhetjük a köveket      

szórványosan, íveket kialakítva, lényeg a természetes hatás elérése.

 

Növények beültetése

Gyakori hiba a sziklakertek beépítésénél a túlültetés, a sziklakert nem gyepszőnyeg, nem várhatjuk el tőle, hogy egy két hónap után már végleges formájukban díszítsenek növényeink.

A sok növény azt a látszatot kelti, mintha kertünk már készen volna, pedig növényeink növekedésük során elültetéskori méretük többszörösére fognak nőni.

Bár minden kertépítő igyekszik az adott klimatikus viszonyoknak megfelelő növényanyagot telepíteni, nem minden növény fejlődik úgy ahogyan szeretnénk.

A sziklakert intenzív, folyamatos odafigyelés mellett, a kevésbé jól fejlődő növények cseréjével, az elburjánzók visszametszésével alakítható olyanná amilyet megálmodtunk.

 

A sziklakertek beültetésére legalkalmasabb növények az évelők  ezek közül is legnagyobb mennyiségben az alacsony, párnásan növekedők a megfelelőek. Ezen kívül ültethetőek félfás cserjék, törpe fenyők és hagymások is, de kiválasztásuknál  törekedjünk arra, hogy virágaikkal egész évben diszítsenek.