Kerti világítás

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

kerti_vilgts_1.jpgA jól megvilágított kert a ház ékessége lehet : a nyári éjszakában meghosszabbítja a kertben eltölthető időt, a hosszú téli estéken pedig a megvilágított kert optikailag mintegy kitágítja a látóteret. A kerti világítással valójában egy új kertet nyerhetünk : míg a nappali természetes világítás állandó változása mindig új fényben mutatja meg az előttünk elterülő tájat, addig az esti kert mesterséges fényei a napközben alig észrevehető, rejtett szépségekre hívhatják fel a figyelmet.

Az esti, éjszakai tartózkodás, közlekedés kertünkben, szükségessé teszi a járófelületek megfelelő megvilágítását is. Ezek megvilágítása történhet alacsony, vagy magas oszlopra szerelt, járófelületbe süllyesztett, vagy oldalfalba épített lámpatestekkel. A magasabbra helyezet lámpatestek nagyobb távolságra telepíthetők egymástól, tehát kevesebb darabra van szükségünk.

kerti_vilgts_4.jpgA kerti világítás megtervezése a kerttervvel egy időben készüljön, így a kertépítés során a világítás hálózatához szükséges csöveket még a tereprendezéskor elhelyezhetjük. Amennyiben a járófelület támfal, rézsű mentén halad, úgy ez világítható az oldalfalba beépített lámpatestekkel.

A kerti lépcsők megvilágítása hangulatossá, és egyben közlekedés szempontjából biztonságosabbá teszi a lejtős területeket.

Napjainkban egyre gyakrabban telepítünk LED-ekkel működő lámpatesteket, jellemzőjük a hosszú élettartam mellett, a kis energiafogyasztás és a színes, kék, zöld, sárga, fehér színű világítási lehetőség.

kerti_vilgts_3.jpgNem feledkezhetünk meg a hagyományos, ázsiai kultúrában ma is használatos kerti lámpásokról, ezek karakteres kőből készült alakjukkal nappal, sejtelmes fényükkel éjszaka díszítik kertünket.

Jellegükből adódóan, felhasználási lehetőségük igen korlátozott, viszont ha japán vagy kínai kertet szeretnénk, akkor feltétlenül indokolt az elhelyezése.