Füvesítés

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

A füvesítés előkészítő műveletei

Gyomirtás

A munkálatok megkezdése előtt  2-3 héttel gyomirtóval gyommentesíjük a  füvesítésre szánt területet. A gyomirtószerek a gyomnövények levelein keresztül fejtik ki hatásukat, ezért csak napos, száraz időben célszerű a permetezést elvégeznünk. Ezek a szerek, felszívódás után, semmilyen káros hatást nem fejtenek ki a később telepített növénykultúrára.

Talaj előkészítése

Az elszáradt gyomokat és a területen található egyéb akadályokat, építési törmeléket stb., eltávolítjuk. A megtisztított területet fellazítjuk, általában 20-30 cm mélységben rotációs kapával, vagy kisebb felület esetén ásóval. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, a forgatással egy időben tápanyagot, és nagyon kötött talaj esetében tőzeget kell a talajba juttatnunk.
Amennyiben a talaj köves, vagy tápanyagokban szegény homokos talaj, célszerű ezt a felső réteget eltávolítani, és darált trágyás termőfölddel helyettesíteni.

Finom tereprendezés

A fellazított, megforgatott talajt hengerrel tömörítjük, majd gereblyével egyenletesen eldolgozzuk.
A tökéletes szintbeállításhoz használhatunk szintezőlécet, mellyel tükörsima felületet kaphatunk, a megfelelő lejtési viszonyokat is most alakítjuk ki. Az ideális, 2-3 % lejtés mindig az építménytől a kerítés irányába mutat.

 

Füvesítés

Gyepszőnyeg

Ha minél gyorsabban akarjuk élvezni új kertünket, feltétlenül a gyepszőnyeget válasszuk. Telepítés után 2-3 héttel már nyugodtan járkálhatunk rajta. További előnye, a gyomoktól mentes felület és hogy megfelelő talaj-előkészítés és öntözőrendszer kiépítése után az év legmelegebb szakában is teljes biztonsággal telepíthető.
A gyepszőnyeg 3-4 fűfajta keverékéből áll, mérete általában egy négyzetméter, súlya 20-25 kg.

Vetett fűfelület

A vetett fű mellett, nemcsak alacsony beszerzési ára, de a fűmagkeverékek változatos felhasználási lehetősége is . A nagyobb lombos fákkal beültetett, tagolt kertek, melyekben az árnyékos és napos részek váltogatják egymást, feltétlenül ajánlott a fűmaggal való vetés. Az itt elvetett agkeverékekből , azok a magvak fognak hosszútávon szép pázsitot eredményezni, melyek az adott klimatikus viszonyok között jobban fejlődnek, szemben a gyepszőnyeg már kialakult felületével.

Hidróvetés

Ezt  az eljárást  kezdetben  parkok, golfpályák, sportpályák, füvesítésére alkalmazták, manapság kedvező ára és megbízhatósága miatt, érdemes figyelembe vennünk kertünk tervezésekor.
Előnyei többek között, hogy egyenletes fűfelületet biztosít, megakadályozza a magvak szél vagy madarak általi elhordását.
Az eljárás lényege, hogy a magkeveréket cellulóz és víz hozzáadása után, locsolótömlővel egyenletesen juttatják ki az előkészített földterületre.

Árak

A hidróvetés ára a gyepszőnyegezés árának ötöde, a fűmagvetés pedig mintegy tizede a teljes költséget nézve.


Virágos pázsit

Fűfelületeinket színesíthetjük évelő hagymás, vagy a magkeverékekbe kevert százszorszép magvakkal. A sáfrány, a hóvirág, és csillagvirág, kora tavasszal virágzik, ezért mire a fűfelület első nyírására sor kerül, ezek már vissza is húzódnak a földbe. Természetes hatást adnak a pázsitnak, és abban az időszakban díszítenek, amikor még az olvadó hó foltjai is megvannak.
Célszerű a nagyobb felületeken szigetekben, a kisebbekben elszórtan ültetni, még a füvesítés megkezdése előtt.

Pázsitok kártevői

A vakondtúrások megelőzésére, a telepítés folyamán elhelyezett vakondháló lerakásával van lehetőség, amely egy sűrű szövésű műanyag háló, melyet 8-10 cm mélységbe fektetünk le.
Kellemetlen kártevők a pajorok, drótférgek, lótücskök. Ha a telepítés előtt is előfordultak már a területen, célszerű hatékony talajfertőtlenítőkkel kezelni a földterületet.

 

Pázsitgondozás

Fűnyírás

Az intenzíven használt pázsitot 3...5 cm hosszúságúra célszerű nyírni. A forró, nyári időszakban ésszerűbb az 5 cm-t tartani, mivel a hosszabb levelek jobban árnyékolnak, és segítenek hűteni az állományt. Fűnyíráskor csak a tényleges magasság 30 %-át vágjuk le, ha esetleg egy-két nyírás kimaradt, csak fokozatosan több lépcsőben térjünk vissza az eredeti tarlómagassághoz.

Gyepszellőztetés

A gyep idővel egyre sűrűsödik, azonban nemcsak a fűcsomóktól: bőven akadnak mellettük elhalt növénymaradványok, gyomok és moha is. Ha szép tömött és zöld pázsitot szeretnénk, ezeket el kell távolítanunk, erre a legalkalmasabbak a száraz tavaszi napok. Ezeket a munkálatokat végezhetjük kézzel, speciális gereblyével, vagy elektromos és benzines gyepszellőztető gépekkel.

Tápanyag utánpótlás

A helyes tápanyagozás több okból is fontos a pázsitnak. Az egészséges, buja fűtakaróban egyrészt nehezebben telepednek meg a gyomok, másrészt a legtöbb gombabetegség is kevésbé fenyegeti a jól táplált pázsitot.
Alapvetően szerves és ásványi (mű-) trágyák közül választhatunk, a jó pázsittrágyában lassan tárulnak fel a tápelemek, leginkább a nitrogén. A gyakran nyírt pázsitnak ugyanis folyamatos táplálásra, nem pedig hirtelen hízlalásra van szüksége.
Az évi első trágyázást a vegetáció időszak kezdetére időzítsük: körülbelül április elejére, a másodikat
kora nyárra, és végül egy nitrogénben szegény téli fenntartó műtrágyázást szeptember, október hónapban. Kijuttathatjuk a tápanyagot kézzel is, de célszerűbb ún. repítőtárcsás trágyaszóró gépet
használnunk, mely egyenletes terítést biztosít.

Öntözés

Ha lehetőségünk van, telepítsünk automata öntözőrendszert, bár az öntözés időtartalmát, mennyiségét az évszakhoz megfelelően kell állítanunk, mégis sokkal egyenletesebb, dúsabb fűfelületet kapunk, mint kézi locsolással.
Gyepszőnyeg telepítésénél fontos az első két hétben a folyamatos öntözés, ilyenkor mindig nedves legyen a talaj, hogy a fű gyorsan meggyökeresedjen.
A vetett fű esetében is fontos az állandó öntözés, kis mennyiségben a nap minden szakában nyugodtan öntözhetünk, a fű nem károsodik (nem ég ki).
Az első nyírás előtt állítsunk az öntözőautomatikán, folyamatosan csökkentsük az öntözés gyakoriságát és növeljük a kijuttatott víz mennyiségét.