Fűszerspirál

Elérhetőség

TELL V. PÉTER

+36 30 718 5656
kertepites@nivoskert.hu

Aktuális

Solymár

IMG_1311.JPG

Powered by SiteSet

Mi is az a fűszerspirál ?

fszerspirl_10.JPGTulajdonképpen egy olyan kövekkel határolt ágyás, amely a spirálvonal közepe felé csigavonalban emelkedik.

Ha szeretné,hogy kertjében legyen egy illatos sziget, egy olyan hely ami friss fűszerekkel esetleg gyógynövényekkel látja el háztartását a legjobb választás a fűszerspirál.

Előnyei többek közt,hogy kis helyen elfér (2-5 m2), fenntartási igénye csekély és a növények jól megközelíthetőek. Lehet önállóan vagy egy veteményeskert részeként is létesíteni.


Fűszernövényeink változatos talajviszonyok között fejlődnek megfelelően, ennek kialakítására a fűszerspirál megfelelő tájolásával és növények elrendezésével van lehetőség.

 

Galéria

FELÉPÍTÉSE

  1. Felső, száraz, mediterrán zóna. Sovány homokos, jó vízelvezetésű talaj, jellemző növényei pl. kakukkfű,rozmaring, tárkony,zsálya, oregánó.
  2. Középső, átmeneti zóna. Táptalaja tápanyagokban gazdag, napfény és melegkedvelő növényeket ültetetjük ide, pl. metélőhagyma, kapor, ánizs, lestyán.
  3. Alsó, nedves zóna. A spirál legalján helyezkedik el, a talaja humuszban és tápanyagokban gazdag, nyirkos, árnyékot kedvelő növényekkel ültethetjük be pld. menta, citromfű, turbolya.
  4. Kisméretű tó vagy medence melybe vízinövényeket és ehető vízitormát ültethetünk.


fszerspirl_9.jpgAz elhelyezés szempontjából fontos , hogy napos fekvésbe kerüljön mert a  kövek napközben tárolják a meleget és éjszaka továbbítják a talajba, kiváló mikroklímát teremtve ezáltal a növényeknek. 
Alapvető követelmény továbbá, hogy anyagában harmonizáljon a kert többi építményeivel, itt is érvényesülnek a klasszikus és modern stílusok.
Fűszerspirálunkat célszerű kiegészíteni egy kisméretű medencével, mely egyrészről gyűjti a csapadékot, továbbá párás nedves levegőt biztosít a spirál alsó részén elhelyezkedő fajoknak.

 

AZ ÁLTALUNK ÉPÍTETT FŰSZERSPIRÁLOK

KŐPAPLANOS

Előre gyártott,méretre készített rozsdamentes,cink-,aluminium bevonatú acél szerkezet,melyet feltöltünk az ön kertjéhez illeszkedő kövekkel, kőzúzalékokkal.

 

SZÁRAZON RAKOTT

fszerspirl_13.jpgItt is számos lehetőséget kínálunk, hogy a legmegfelelőbb megoldást találjuk a kerttulajdonosok számára. A modern stílusú épített jellegű kertekkel szépen harmonizálnak az előregyártott falazó elemek, melyek pontosan illeszkedve tökéletes spirált alkotnak.
A tájképi kertekbe inkább hasított  kőlapok, lapos szikladarabok , homokkő  blokkok illeszkednek.

 

 

 

FONTOSABB TELEPÍTÉSI TANÁCSOK

  • megfelelő  alapozás, a későbbi megsüllyedések elkerülése érdekében
  • a különböző szintek megfelelő földkeverékének kialakítása
  • lehetőleg  szabadföldi fűszernövényeket használjunk
  • napos, szélmentes helyszín

A különböző telepítésre alkalmas növényeink leírását megtalálhatja a fűszernövények menüpontban.